Browsed by
Category: breast pump murah

Pam Susu Manual Review

Pam Susu Manual Review

Untuk review pam susu manual ini kita akan beri focus pada dua jenis kategori product. Pertama, produk pam susu yang harganya antara yang paling murah, dan juga pam susu manual yang paling berkualiti. Iaitu breast pump manufacture yang boleh kata pelopor dalam pembuatan produk ini.

Pam SUSU Manual yang Paling Murah – RM 17.99

Product Page : Lazada

Produk ini adalah yang paling popular dan yang paling mendapat banyak jualan di Internet.

Mencecah lebih 200 jualan jika dicampur oleh semua stokis yang menjual. Jumlah 200 ini pun dikira berdasarkan yang meninggalkan review, bermaksud, pasti ada pembeli yang tidak meninggalkan review.

Untuk satu, harganya RM 17.99, kalau anda ingin dapatkan dua, ia hanya RM 24.99 sahaja.

Product Page : Lazada

Seterusnya…

GTE Silicone Manual Breast Pump

Product Page : Lazada

Produk ini berharga RM 39.90, designnya memang serupa seakan produk yang berjenama.

Ada lagi satu model pam susu yang mungkin boleh membuatkan anda lebih selesa untuk mengepam iaitu model yang seperti di bawah:

Produk page : Lazada

Model ini berharga RM 23.40.

Nampak lebih mudah untuk anda pam kerana tidak perlu untuk anda tangguh tangan kerana ada tiub yang panjang untuk di pam.

Dari segi keberkesanan antara dua di atas, masih lagi belum pasti. Tapi apa yang boleh kami nilaikan, produk yang pertama dan kedua di atas adalah lebih kurang bentuknya dengan pam susu manual buatan daripada breast pump buatan jenama yang lebih mahal seperti Ameda dan Philips Avent.

Tiub pam di produk ketiga ini mungkin nampak mudah, tapi mungkin juga kekuatan suctionnya tidak terlalu kuat kerana udara yang terpaksa bergerak jauh dalam tiub. Sebaliknya produk pertama dan kedua lebih mudah sebab ia dekat.

Selepas ini, kami akan kongsikan produk buatan yang berjenama pula. Perhatikan yang designnya lebih kurang sama dengan produk pertama dan kedua di atas.

Philips Avent Manual Breast Pump – RM 172

Product page : Lazada

Seperti yang kami kongsikan di article yang sudah, antara breastpump yang berjenama ialah Ameda, Medela, Spectra, Evenflo dan juga produk ini iaitu Philips Avent.

Bermaksud, dari segi kualiti dan keberkesanan, insyaAllah tiada masalah. Cuma harga dan budget kita sahaja yang membezakannya.

Antara kelebihan menggunakan produk Philips Avent ialah:

Kebanyakan pam susu yang digunakan disarankan untuk anda membongkok sedikit supaya arus susu ibu lebih mudah untuk dipam keluar. Tapi dengan philips avent, walaupun badan anda menegak semasa duduk, ia bukan satu masalah.

Philips avent juga tidak perlu untuk anda tukar ke botol lain bila hendak digunakan. Hanya perlu tukarkan kepala botol yang anda pam kan sahaja.

Selain daripada pam susu philips avent ini, dengan RM 172, anda juga dapat:

• 1 Avent Natural feeding bottle 4oz/125ml

• 1 Extra soft newborn teat pack

• 1 Sealing disc (for milk storage)

• 2 Avent Disposable Breast Pads-Night

• 2 Avent Disposable Breast Pads-Day

Andai kata anda mahukan pam susu yang lebih compact, boleh dapatkan dari pakej yang dibawah RM 229.90

Product Page : Lazada

Dengan RM 229.90, anda juga dapat satu cooler bag. 4 botol untuk simpanan dan juga 3 reusable ice pack.

Ini boleh dikatakan lebih berbaloi, sebab satu cooler beg berharga RM 50. Tambah dengan ice pack dalam RM 20. Belum masuk lagi 4 botol susu simpanan.

Medela Breast Pump Manual

Product Page : Lazada

Yang terakhir ialah daripada Medela. Berharga RM 198.80

Breast Pump Murah – Kualiti Check Review

Breast Pump Murah – Kualiti Check Review

Breast pump yang paling murah ialah yang jenis manual. Seperti yang anda boleh bayangkan, jenis ini memerlukan anda untuk squeze breast pump ini sampai botol takungannya penuh. Kebiasaannya lebih kurang dalam tempoh 10 hingga 15 minit.

Seperti contoh di bawah ini, berharga RM 39.90 di Lazada

Product Page : Lazada

Breast pump manual di atas, bukan datang dari brand ternama seperti Medela. Kalau yang jenis manual tapi brand Medela seperti di bawah ini, ia akan mencecah RM 300

Product Page : Lazada

Perhatikan juga rupa bentuknya Pam Susu Manual Medela seakan sama dengan yang RM 39.90 di atas.

Terpulang untuk anda dapatkan yang mana satu, tapi mengikut review di Lazada untuk manual breast pump yang berharga RM 39.90 itu ramai yang berpuas hati. Dapat lebih 4 star daripada 11 orang yang meninggalkan reviews.

Jenis Breast Pump

Breast pump ada pelbagai jenis. Yang paling mahal mencecah ribuan ringgit pun ada. Iaitu yang jenis elektrik.

Breast pump elektric di atas ialah daripada Madela, iaitu Medela Pump in Style Advanced Breast Pump with On the Go Tote. Model ini adalah yang paling laris dan menjadi pilihan product utama di Amazon.com. Kalau kawasan anda boleh dapatkan product di Amazon, mungkin anda boleh cuba order melalui Amazon. Kerana kalau di tukar ke ringgit hanya lebih kurang RM 900 sahaja. Terutamanya bagi penduduk di Amazon. Atau boleh dapatkan di Lazada

Product Page : Lazada

Ada lagi versi yang lebih murah berbanding dengan product Madela, iaitu Philips Avent. Philips Avent ini antara jenama yang terunggul juga seperti Madela, antara company utama yang menghasilkan breast pump.

Harga lebih kurang daripada RM 700 hingga RM 900. Anda boleh dapatkannya di page bawah ini.

Product Page : Lazada

Ada juga pam susu manual bentuk seperti Madela Manual yang berharga hampir RM 300, buatan Philips Avent juga.

Harganya dalam RM 170

Product Page : Lazada

Review nya juga baik, hampir 5 star secara keseluruhan.

Untuk dapatkan review penuh breast pump yang jenis manual dan juga elektric, anda boleh rujuk di link bawah:

Review Pam Susu Manual

Review Electric Breast Pump

Cara Untuk Memulakan Pam Susu

Untuk memulakan sesi mengepam susu badan anda bukan boleh terus mulakan sahaja. Ada juga cara cara awal yang perlu anda turuti. Langkah langkah ini bukan nya disengajakan, tapi ia akan sedikit sebanyak membantu meningkatkan pengeluaran susu tersebut.

Langkah ini juga dapat membantu anda daripada buatkan putting susu anda menjadi sakit. Tambah lagi kalau gunakan breast pump murah.

Mengikut Ameda,antara brand breast pump ternama juga. Elok untuk anda mulakan breast pump di waktu pagi. Ini mungkin disebabkan pengeluaran susu ibu adalah lebih baik berbanding dengan petang.

Pam susu badan anda dalam tempoh sebelum atau selepas anda menyusukan anak. Mungkin dalam tempoh 1 jam. Supaya pengeluaran susu lancar. Bila pengeluaran baik, tugas anda untuk mengepam pun akan jadi lebih mudah.

Tahu di mana untuk menyimpan susu yang anda pam kan tadi.

Untuk bekas simpanan susu badan yang berkualiti, anda boleh rujuk di post, cara penyimpanan susu ibu.

Kelebihan Ada Breast Pump

Dengan kos yang sekarang, sudah pasti ramai yang ibu terpaksa bekerja untuk tolong suami. Dan bila sudah pergi kerja, macam mana pula nak susukan bayi. Rugi pula nak bagi susu formula sedangkan pengeluaran susu badan tiada masalah.

Itu sebab breast pump penting sebab ia boleh bantu.

Kalau letak dalam bekas simpanan susu badan, dalam suhu bilik, susu ibu ini bleh tahan sampai ke 3 hingga 4 jam. Nak lama lagi, anda boleh letakkan dalam peti ais. Dengan tempoh lama ni, rasanya memang ia akan memudahkan.

Mungkin juga anda perlu untuk keluar shopping. Kalau keluar shopping mesti ambil masa 4 atau 5 jam. Dan dalam tempoh 5 jam ini, kalau rasa tiada masalah untuk berehat sekejap nursing bayi anda, ok lah. Tapi mana yang rasa tak selesa susukan bayi di luar, boleh sahaja keluarkan susu ibu yang sudah dipam di rumah sebelum bertolak keluar.

Mungkin anda terfikir breast pump ni boleh bantu untuk susukan bayi bila bila masa sahaja. Bermaksud ia lebih flexible. Tapi bukan itu sahaja, bila anda terus mengeluarkan susu, kesihatan anda sebagai ibu pun terjamin. Payu dara pun tidak akan membengkak.

Vice Versa Kebaikan Breast Pump

Walaupun ada breast pump yang mencecah sampai ribuan. Tapi tak ada satu pun yang betul betul mimik bagaimana kalau bayi yang menghisap secara real 100 peratus.

Bermaksud, untuk brand breast pump yang terkenal seperti Ameda,Medela, Philips Avent, Spectra, dan Evenflo ni, tiada satu pun yang betul betul berjaya mimik bagaimana kalau bayi yang betul betul menghisap susu ibu.

Kenapa mereka cuba untuk tiru bagaimana bayi hisap? Tak lain tak bukan, sudah pasti untuk mengikat pengeluaran susu ibu dan juga supaya ibu tak rasa sakit.

Kalau tidak silap, brand seperti Madela siap lengkap dengan kelajuan host suction lagi. Bermaksud, kalau bayi hisap susu ibu, bukan setiap minit ia akan buat tanpa henti. Mesti ada dalam selang selang minit bayi akan kurangkan kekerapan menghisap nya.