Cara Penyimpanan SUSU Ibu

Cara Penyimpanan SUSU Ibu

Langkah Untuk Simpan SuSu Ibu

Untuk article yang sudah, kami ada kongsikan beberapa jenis breast pump yang murah dan juga check kualitinya untuk anda.

Rasanya tak lengkap kalau cerita tentang breast pump sahaja kalau tak kongsikan pula cara terbaik untuk anda simpan susu ibu yang sudah dipam itu nanti.

Untu simpan susu bayi, sekarang ini bukan lah satu masalah yang besar sangat. Sebab banyak produk produk yang boleh anda gunakan.

Atau pun, kebiasaannya breast pump akan buatkan anda pam susu terus masuk ke botol susu. Jadi tiada apa yang perlu dibeli lagi. Atau pun, anda beli lagi beberapa botol khas mengikut jenis breast pump untuk spare. Supaya anda boleh pam dan penuhkan 2 3 botol yang lain untuk digunakan nanti.

Ingat!!!!

SUSU Badan anda hanya boleh bertahan kurang 4 jam sahaja kalau letak di suhu bilik. Jangan lebih daripada ini. Atau nak lebih selamat, limitkan kepada 3 jam sahaja. Nak lebih masa, masukkan dalam peti ais.

susu ibu tahan berapa lama

Dan berikut, antara maklumat lain yang boleh anda gunakan untuk simpan susu badan anda dengan baik.

Bekas Yang Dijamin Selamat

Andai kata anda beli container yang lain. Jangan terus beli sahaja sembarangan. Tambah lagi produk produk plastik begini memang sudah banyak ditiru oleh China.

Kalau anda faham bagaimana bentukan plastik terbentuk mesti anda boleh bayangkan. Kemungkinan ada part yang menggunakan injection moulding. Injection moulding ini memang laju, kalau setakat card holder yang gantung di leher anda itu, seminit pun boleh cecah hampir 100 pieces.

Jadi, produk produk plastik ini memang mudah untuk ditiru oleh barang China. Takut takut, ada kualiti yang tidak dijaga sahaja.

Pastikan anda beli produk yang ada cop atau yang disahkan selamat sahaja.

Nak Simpan Lama?

Seperti yang kami kongsikan di atas tadi, kalau biarkan sahaja dalam susu bilik ( pastikan tertutup rapat ) masih lagi selamat digunakan dalam tempoh 3 hingga 4 jam.

Kalau yang dalam bekas yang disikan ais, selamat sampai 24 jam.

Andai kata mahu lebih lama, boleh masukkan dalam peti ais ( bukan freezer ), ini akan buatkan susu ibu boleh tahan sampai 5 hari. Anda setkan lah untuk 4 hari supaya lebih selamat. Takut juga kalau selepas 5 hari sudah rosak.

Suhu Bilik bersamaan tidak lebih 25 darjah celcius.

Nak lebih lama, boleh masukkan di bahagian freezer peti ais. Ini dikatakan 2 minggu. Tapi untuk yakin yang lebih selamat, jangan lah biar sampai 2 minggu. 1 minggu sudah cukup.

Table daripada kellymom ini mungkin boleh bantu anda. Mereka sudah bahagikan mengikut susu pada keadaan yang tertentu untuk simpanan susu yang kekal baik.

Jangan campur.

Jangan campur susu yang anda sudah pam terkemudian. Yang baru dipam, buatkan dalam bekas yang lain.

Jangan guna bekas kaca.

Dikhabarkan, kalau guna bekas kaca, nanti set set sihat susu ibu akan melekat di dinding bekas kaca tersebut. Nanti kurang pula zat zat yang terhasil yang sepatutnya masuk ke dalam badan bayi.

Labelkan Botol Simpanan Susu Ibu

Ada baiknya kalau anda labelkan bila pengeluaran susu pam anda. Nanti takut takut terlupa.

Jangan lupa tutup dalam apa jenis bekas yang anda simpan sekali pun.

Aksesori Penting…

Antara alatan lain yang boleh anda dapatkan ialah V Kool Ice Brick – RM 16.80

V Cool Ice Brick ini diletakkan dalam Cooler Beg untuk terus kekal sejukkan simpanan botol susu anda. V Cool Ice Brick ini hendak lah diletakkan dalam freezer, lebih kurang 10 jam sebelum digunakan.

Product Page : Lazada

Untuk Cooler beg pula, anda boleh dapatkan dari brand V Cool yang sama. Iaitu V Cool Coller Bag. Harga, lebih kurang dalam RM 50. Ia bersaiz sederhana seperti beg tangan perempuan, cuma bezanya ia akan lebar sedikit.

Product Page : Lazada

Seperti contoh cooler beg yang berwarna merah di atas. Ia water resistant dan mempunyai 2 bahagian compartment. Di bahagian ialah bawah untuk anda simpan botol susu yang sudah dipam, susun side by side dengan V Cool Ice Brick di atas tadi. Bahagian atas pula untuk anda simpan breast pump.

Ada juga yang jenis sandang, berharga RM 65

Product Page : Lazada

Simpanan nya juga lebih kurang sama, ada dua bahagian.

Untuk lebih jimat ruang, boleh sahaja gunakan produk daripada Apple Tree.

Product page : Lazada

Produk ini dikilang kan di Malaysia dengan menggunakan teknology buatan Jepun.

Berikut screenshot yang kami ambil daripada website Apple Tree sendiri.

Perhatikan yang Insulater Cooler Bag. Lebih kurang 24 jam anda boleh simpan. Tapi untuk lebih pasti dan selamat, hanya gunakan rule oleh V Cool Cooler Bag di atas, iaitu 10 jam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *